Lekker & Vers
KOKEN
IS MAKKELIJK
ook anno 2017
Handigheidjes in de keuken
Er zijn soms tips en trucs die je tijdens het koken of het voorbereiden daarvan kunt gebruiken. Van die simpele dingen waar je anders niet aan denkt of nooit aan gedacht hebt.
​
Ook kennis van ingrediënten zoals bijvoorbeeld kruiden kan heel prettig zijn. Hier plaats ik wat ik weet zo dat ook jij er gebruik van kunt maken.
Cooking with Love
PROVIDES
FOOD FOR THE
Soul

Het fabeltje ontkracht van de HOUDBAARHEIDSDATUM
TGT: Te Gebruiken Tot / THT: Tenminste Houdbaar Tot
Of iets écht tot de datum houdbaar is, hangt af van de formulering van de houdbaarheidsdatum. De datum kan een THT of een TGT zijn. THT betekent ‘Tenminste Houdbaar Tot’. Voedsel met een THT-datum kan vaak ook na die datum nog worden gebruikt. Ruik en proef of het voedsel nog goed is.
TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. Voedsel waar een TGT-datum voor geldt, is heel gevoelig voor bederving en kan niet meer geconsumeerd worden na die datum.
Overigens is er voor de verkoop in de winkel geen verschil in ‘Tenminste Houdbaar Tot’ en ‘Tenminste Houdbaar Tot en met’: de datum op een product is altijd de uiterste verkoopdatum. Verder is verkoop van een product nadat de THT-datum is verstreken op verantwoordelijkheid van de verkoper en er zijn weinig bedrijven die dat risico nemen. Verkoop van producten met een verstreken TGT-datum is verboden.
​
Algemeen advies: ruik en proef altijd of een product nog niet is bedorven: ook voor de datum is verstreken kan een product door bacteriën of schimmels aangetast worden.

Hoe vang je FRUITVLIEGJES
Fruitvliegjes komen af op rottend fruit, groenten, zoetigheid enz.
Soms ontkom je er niet aan dat je fruitvliegjes in huis hebt, zeker snel met warm weer. Het fruit wordt zacht, en hup daar zijn ze weer. Maar ook andere (meestal zoetige) voedingsmiddelen die je in je keuken hebt trekt ze aan en de inhoud van je vuilnisbak doet vrolijk mee.
Wil je er weer vlot vanaf?
Zet dan een bakje met wat (fruit)azijn, een drupje afwasmiddel en een theelepeltje water even roeren) op de plaats waar ze rondvliegen. Het toevoegen van een scheutje rode wijn wil ook wel helpen)
Deze mix is zeer aantrekkelijk voor ze dus komen ze er op af en verdrinken vervolgens in het spul.

Het bewaren van GROENTEN
Niet alles hoort in de koelkast thuis, lees hier onder welke groente het best waar bewaard kan worden.
-
Aardappelen: koele berging, maar niet in de buurt van citrusvruchten, uien, kaas en andere zuivelproducten. Aardappelen nemen immers hun aroma’s over.
-
Aardbeien (bessen, frambozen en ander klein fruit): koelkast.
-
Andijvie: koelkast.
-
Appels: koelkast, maar altijd in een aparte bak (dus nooit samen met groenten of ander fruit).
-
Aubergines: kamertemperatuur, nooit in de directe buurt van tomaten.
-
Asperges: koelkast, liefst gewikkeld in een vochtige doek.
-
Bananen: op een schaal bij kamertemperatuur.
-
Bladselderij: koelkast.
-
Bloemkool: koelkast.
-
Bonen (alle soorten) en doperwten: koele berging.
-
Broccoli: koelkast.
-
Champignons en oesterzwammen: koelkast.
-
Citrusvruchten: koele berging of kamertemperatuur.
-
Courgettes: koele berging of kamertemperatuur maar niet samen met of op hetzelfde schap als tomaten.
-
Kiwi: kamertemperatuur of koele berging maar nooit samen met groenten of ander fruit.
-
Knolselderij: koelkast of koele berging.
-
Komkommers: koele berging of kamertemperatuur maar niet samen met of op hetzelfde schap als tomaten.
-
Koolsoorten (rode, groene, witte): mogen in de koelkast, maar als ze daar te veel plaats nemen kunt u ze ook in de koele berging leggen.
-
Paprika’s (alle kleuren): koele berging.
-
Peren: koelkast, maar niet samen met appels en liefst ook niet samen met groenten en kleinfruit.
-
Prei: koelkast.
-
Schorseneren: koelkast.
-
Spruiten: koelkast.
-
Slasoorten: koelkast.
-
Spinazie: koelkast.
-
Tropische vruchten: kamertemperatuur.
-
Tuinkruiden: potjes-met-wortel mogen op kamertemperatuur, afgesneden verse tuinkruiden moeten in de koelkast.
-
Tomaten (los of tros): op een schaal bij kamertemperatuur. Ook een bak in de koele berging mag maar niet samen met aubergines, courgettes en komkommer.
-
Uien: koele berging.
-
Witloof: koelkast.
-
Wortelen: koelkast (voor wortelen met loof) of koele berging (bewaar wortelen).

Wat doet GEMBER voor je lichaam?
Gember is een wortelsoort. De smaak is pittig tot scherp. Het wordt ook wel Djahe genoemd.
Gember is vooral bekend om zijn kalmerend effect op de maag. Gingerol in gember is een bio-actieve stof dat helpt tegen klachten zoals misselijkheid, braken en reisziekte. Tijdens zwangerschap krijgt men soms ook het advies om gember te gebruiken tegen de misselijkheid. Niet alleen is gember dus goed voor het immuunsysteem en helpt het bij migraine, de lijst is lang; en-hier-komt-ie:
Gember is ook goed voor de spijsvertering, helpt tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid, verlicht de symptomen van (darm)krampen, griep en verkoudheid omdat gember anti-bacteriële eigenschappen bevat. Gember helpt bij spierpijn, huidirritaties en ontgift en reinigt je lichaam. Het stimuleert de bloedcirculatie en zorgt voor een snellere verbranding van calorieën. Ook heeft gember net als kaneel een verwarmend effect.
Door de anti-oxidatieve eigenschappen helpt het regelmatig gebruik van gember ter preventie van verschillende soorten kanker. Hier zijn diverse studies naar gedaan. Gingerol en shoagol in gember werken ontstekingsremmend zowel bij acute als chronische ontstekingen.
Gember kan gebruikt worden om allerlei stofwisselingsproblemen te verminderen en het is een goede bron van verschillende mineralen en vitaminen zoals: Vitamine B6, magnesium kalium en koper. En dan heb ik nog niet eens alle bijzondere eigenschappen benoemd.

Van KNOFLOOK hoeft je niet te stinken
Knoflook: bestrijd infecties, cholestorol verlagend, versterkt het imuunsysteem
Knoflook die gebakken of gekookt wordt, zorgt er over het algemeen niet voor dat je uit je mond stinkt. Echter knoflook rauw gebruiken, bijvoorbeeld geperst in sausjes e.d. kan dit wel teweeg brengen. Echter als je voor het te verwerken de knoflook teen na het pellen éérst doormidden snijd (in de lengte) en er het midden uit haalt zal dat effect drastisch verminderen. Met het "midden" bedoelen we de plant aanzet oftewel het groene gedeelte waar het plantje uit groeit.

Hoe vers zijn je EIEREN
Het is een fabeltje dat een mens niet meer dan 2 eieren per week mag eten
Wij hebben tegenwoordig zelf kipjes, dus onze eieren zijn zeker vers. Maar soms ontkom je er niet aan, ze te kopen in de supermarkt of elders. Op de onderstaande foto zie je hoe je kunt zien of een ei vers is als je het in een schaaltje met water legt.
​
Drijft je ei? - Erg oud
Staat het rechtop? - 2 tot 3 weken week oud
Ligt hij met het puntje wat naar boven? - 1 week oud
Ligt hij plat op de bodem? - Vers
â—„
1 / 1
â–º